MENU CLOSE

Pema

Darkness Retreat verteld door Pema stichter van WildTantra en de Kaula Heart of All

“Het vreemdste fenomeen dat duisternis je kan bieden, is je ogen te laten zien! …”

Mijn eerste ontmoeting met de duisternis …

Toen mijn zus en ik iets te wild waren, sloot mijn vader ons een tijdje op in de kelder. Hij vroeg ons om midden in de kamer te gaan staan en deed het licht uit en de deur dicht.
Het was verbazingwekkend hoeveel demonen, geesten en enge beesten plotseling overal vandaan kwamen.
Mijn zus was erg bang. Ik had het gevoel dat ik haar moest beschermen, dus ik kon het me niet veroorloven zelf té bang te zijn, ook al was ik het wel .
Op een dag besloot ik de angst onder ogen te zien, zodat mijn vader de volgende keer dat ik weer in de koude, donkere kelder zou komen, mijn zus zou kunnen troosten. Dus ging ik alleen in de kelder, deed het licht uit en liep naar het midden in de kelder. Het was heel eng. Ik bleef daar een paar minuten trillen als een kleine muis en rende toen terug om het licht weer aan te doen. Tot mijn grote verbazing waren er geen monsters. Ik was er alleen.
Ik herhaalde de ervaring een paar keer en realiseerde me dat ik altijd alleen was in het donker. Er was niets te vrezen.
Ik was ongeveer acht jaar oud. De ervaring heeft me volledig veranderd. Ik kwam als een totaal ander persoon uit de kelder.

Vele jaren later kwam deze ervaring bij mij terug en ik besloot terug te gaan in het donker en de diepte ervan te verkennen. In het begin een of twee uur en tenslotte een paar dagen.
Elke keer werden er verschillende gezichten van mezelf onthuld. En elke keer kwam ik als een ander persoon uit de duisternis. Het voelde altijd alsof er een masker was afgevallen en ik kwam met een nieuw gezicht uit het donker. Tot op een dag, na weer een duistere terugtocht, er helemaal geen gezicht meer was. Niets om je mee te identificeren. Totale leegte. Ik had geen vorm meer. Het Mysterie begon zichzelf te tonen.

 

Duisternis leidt ons naar het Mysterie

Wanneer je je terugtrekt in de duisternis ga je zeker het mysterie binnen. We krijgen ogen om het te zien.
Voordat de ogen echt kunnen zien, moeten we veel lagen reinigen, zuiveren die ons zicht vervuilen. Net als het kind dat ooit in de donkere kelder stond realiseerde ik me dat alle monsters slechts mijn eigen projectie waren; dit werk moeten we allemaal doorlopen. Iedereen kan in deze fase verschillende dingen ontdekken. We hebben allemaal een laag illusie tussen ons en de werkelijkheid. Het kan zijn oorsprong vinden in angst of in conditionering of in trauma; wat het ook mag zijn, deze laag bezielt de duisternis met allerlei soorten vervorming. Zodra de ogen hun pure visie terugkrijgen, wat enkele dagen in de donkere kamer kan duren, kunnen we eindelijk duisternis ervaren en ons vermogen om in het donker te zien.

Dat betekent niet dat we het Mysterie intellectueel kunnen begrijpen, maar we kunnen het wel zien! En dit is de hele schoonheid ervan. Dit maakt het erg moeilijk om ervaringen die we opdoen in een darkness retreat uit te leggen. We kunnen eindelijk het hele plaatje van het Mysterie zien en toch is er geen manier om het uit te leggen. We kunnen de veranderingen zien, de transformatie die deze ontmoeting met het Mysterie in ons creëert en er zijn er veel zoals:

Verfijning van onze zintuigen, onze perceptie
Activering van de DMT in de hersenen
De gehechtheid aan angst loslaten
Centreren in de kern van ons wezen
Uit de dualiteit stappen
Ontspannen in het huidige moment
Ontmoeten wie we zijn
Geworteld raken in ons levensdoel

Ik zou door kunnen gaan met de lijst omdat er meer transformaties plaatsvinden in een duisternis retraite, afhankelijk van de tijdsduur. Dit zijn slechts enkele van de belangrijkste veranderingsverschijnselen die zich voordoen na slechts een paar dagen in het donker. Natuurlijk zal iedereen zijn/haar eigen zeer individuele ervaringen hebben bovenop de hierboven genoemde.
Duisternis retreats zijn verre van donker, negatief of beangstigend zoals het in eerste instantie lijkt. Duisternis is gevuld met licht, liefde, stilte, vrede … en Mysterie … eigenlijk, met alles waar we naar verlangen.
En het vreemdste fenomeen dat duisternis je kan bieden, is dat je eindelijk werkelijk Ziet.

Retreats Gent

Mei Lan 5 dagen

…Op de derde dag ervoer ik een plotseling inzicht welke een diepe stap voorwaarts was in mijn reis.
Terwijl ik helemaal alleen in de donkere kamer zat, verschenen al mijn dierbaren voor mijn geestesoog. Mijn hart stroomde over van liefde en dankbaarheid voor zoveel mensen in mijn leven.
Het was toen en daar dat ik besefte hoe verbonden ik ben, hoe verbonden we allemaal zijn. Zelfs als ik in het dagelijks leven misschien het tegenovergestelde geloof. Ik heb een geschiedenis van me buitengesloten en anders voelen.
In de donkere kamer zag ik duidelijk met elke cel van mijn lichaam, dat ik altijd verbonden ben en deel uitmaak van het universum. Dit besef heeft me sindsdien nooit meer verlaten.
Het voelt als een sterke bewakende aanwezigheid die altijd bij me is.

De zeer hoge staat van alertheid, aanwezigheid en scherpe intuïtie na mijn verblijf in de donkere kamer, gaf me het gevoel dat ik een pasgeboren baby was.
Simpele keuzes als ‘koffie of thee’, waren nog nooit zo eenvoudig te beantwoorden.
Mijn geest wist niet waarom ik voor de een of de ander koos, ik wist en voelde gewoon wat goed was en wat niet…

 

Paul 3 dagen

…Voor mij was het een ervaring van veiligheid: geen mails die beantwoord moesten worden, geen grote beslissingen te nemen of deadlines te halen.
De temperatuur werd constant op 25-26 ° C gehouden en dit droeg bij aan het gevoel van gezelligheid. Ook het feit dat de maaltijden werden geserveerd en de wetenschap dat er iemand was die over mijn veiligheid waakte. Dit voelde allemaal heel veilig. Zelfs in deze korte periode voelde ik iets verschuiven in de hersenen alsof het zocht naar nieuwe bewustzijnspatronen. Soms was het alsof mijn linkeroog heel diep in de duisternis kon kijken en mijn rechteroog niets zag; alsof er zich voor het oog een muur bevond. Na een tijdje werd deze ervaring omgekeerd. Het klinkt misschien raar, maar ik heb de duisternis niet ervaren als een leegte. Integendeel, de duisternis kreeg een stralende kwaliteit en de ogen kregen een eerder luisterend aspect dan de gewoonte om te zoeken…

 

Karumi 5 dagen

‘Deze ervaring was erg krachtig voor mij. Duisternis was een prachtige ruimte om mezelf te ontmoeten, veilig als in een moederschoot. Ik kon me dieper met mezelf verbinden.
In de eenvoud van deze ruimte kon ik duidelijk veel van mijn conditioneringen, angsten maar ook mijn mogelijkheden en kracht zien.
Omdat ik in duisternis was, raakte ik er bekend mee, ik kon de schoonheid ervan ervaren, de schoonheid van de leegte. Mijn energie had ruimte om zich te ontvouwen, mijn hart kon zich openen.
De herinnering aan deze tijd is nog steeds aanwezig in mijn dagelijks leven. Iets werd vervuld in mij en dat veranderde mijn relatie met de wereld en andere mensen. Er is meer zelfvertrouwen in mij, meer licht, meer optimisme. ”
Ik dank u hartelijk voor het creëren van deze ruimte, ik weet zeker dat ik over een paar maanden terug wil komen :))

 

Judy 5 dagen

…Een ding weet ik zeker: na 20 jaar geen hoofdstand te hebben kunnen doen in het licht, en nu na een paar pogingen in het donker, begint het vorm te krijgen!
Ondertussen wil ik graag met je delen dat deze geweldige overgangsperiode me rust, kalmte en schoonheid heeft gebracht. Deze situatie heeft mij ook een enorme ruimte geboden om orde en creativiteit in mij te vinden…

 

Baudouin 1/4/7 dagen

Ik kreeg de kans om drie keer in de donkere kamer te gaan.
De eerste keer ging ik maar een dag om te kijken of de Darkness bij me paste.
Omdat ik van de ervaring genoot, besloot ik het volgende jaar vier dagen naar binnen te gaan.
Deze dagen gingen heel snel en gemakkelijk voorbij.
Een paar jaar later voelde ik dat het tijd was voor een nieuwe Darkness Retreat.
Deze keer bleef ik daar een hele week, van donderdagavond tot de volgende vrijdagochtend.
Ik bracht het grootste deel van mijn tijd door met mediteren, mantra herhalen en mijn leven overzien: ik werkte systematisch aan alle onafgemaakte zaken die ik tegenkwam.

Ik kan niet zeggen wat de specifieke waarde van deze retraite in mijn leven was, omdat het deel uitmaakte van een voortdurend groeiproces. Maar het was absoluut een belangrijk moment in dat proces. Het heeft wel mijn gevoel van vertrouwen en innerlijke rust versterkt.

Ik ben dus erg dankbaar voor Bhakti die die ervaring voor mij mogelijk heeft gemaakt en die tijdens de retreat goed voor mij heeft gezorgd.

 

Katerina 14 dagen

… I am purely amazed what an effect the Darkness Retreat had afterwards. Mindblowing!

O.a. zijn er elke dag intense number synchronicities, universum die voor mij dingen met humor regelt etc…

Tijdens de retreat  bekeek en analyseerde ik veel van mijn schaduwzijde. Mijn emoties hebben mij meer pijn gedaan als nooit tevoren.
Met mijn partner had ik na de retreat diepe bewuste discussies. We liepen niet weg, sloegen niet met de deur.
Dit gebeurt als je je patronen 2 weken niet gebruikt… Daarna is het anders. Ik kan het niet benoemen, maar het voelt alsof ik nu in de wilde rivier eindelijk probeer te liggen en met de stroom mee te gaan  ipv erin te staan.
Het voelt alsof mijn lichaam in een super snelle trein is gestapt. Mijn bewustzijn bleef op het station met hele zware koffers staan. De koffers zijn zo zwaar dat hij niet in de trein paste. Nu heeft mijn bewustzijn heel wat rommel uitgezocht en overboord gegooid en hopelijk springt hij ook in de trein en komt alles weer een beetje in balans.
Het voelt alsof: Er een dictator (mijn ego) was en hij voor de hele 2 weken controle verloor over zijn volk/armada/overheid (denkpatronen). En na de twee weken kwam de dictator terug en nu moet hij zich aanpassen aan de nieuwe bevolking…